Madde : 1) Bu Vakıf senedinin sonunda ad, soyad, adres ve imzaları bulunan kişiler Eskişehir Mezunları ve Eskişehir’den yetişenler Vakfı adı ile bir vakıf kurmuşlardır. Vakfın kısa adı ESVAK’tır.
Madde : 2) Vakfın amacı Eskişehir’deki Yüksekokul, Akademi, Fakülte ve Üniversitelerden mezunlar ile çeşitli okullarda ve bu okullara bağlı olup Eskişehir dışında bulunan okullarda okuyanlar, Eskişehirlilerden ve Eskişehir’de bulunanlardan bu mensuplara yakınlık duyanları daha başka bir deyişle Eskişehir’den yetişenleri bir çatı altında toplayarak, birbirleri ile irtibatlarını sağlamak, sosyal, kültürel ve ekonomik yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak, her yerdeki mensuplarla temas kurmaya çalışmak, onların sosyal, ekonomik, kültürel, eğitsel ve sağlık yönünden mevcut olabilecek zorluk ve sıkıntılarına yardımcı olmak, ekonomik ve sosyal seviyelerinin yükseltilerek aralarında yakınlaşma, dayanışma ve güven duygularının gelişmesini temin etmeye gayret göstermektedir. Vakıf bu gayeleri gerçekleştirmek için aşağıdaki faaliyetlerde bulunur.
Madde : 3) Vakıf belirtilen amaçlarını geliştirmek üzere aşağıdaki faaliyetlerde bulunur.
a)Amacına ulaşmak için miktar ve değeri sınırlanmış olarak taşınır ve taşınmaz mallara veya her ikisinden müteşekkil her çeşit mal ve mal varlığına bağış, vasiyet sair ölüme bağlı tasarruflar yoluyla veya satın alma, kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini ve karlarını tahsil ve sarfa; vakfın mal varlığına dahil bir veya birden fazla gayrimenkulü veya gelirlerini bir veya birçok defa yatırımda kullanmaya, vakfın amacına aykırı olmamak ve o amaca kısmen veya tamamen tahsis olunmak kaydıyla, vaki bağış veya vasiyet veya çeşitli ölüme bağlı tasarruflar yoluyla temellük ettiği taşınır ve taşınmaz malların ve paraların idare ve tasarrufa, harcamaya; şirketlerin hisse senetlerini, intifa senetlerini, obligasyonlarını veya diğer hisse temsil eden veya vücut bulacak bir hak veya alacak ifade eden evrakın ve bütün hisse senetlerini ve bütün bunlara ait kuponları almaya, satmaya, gelirlerini tahsil ve sarfa; yabancı vakıflardan yardım almaya, bu yardımı temin için onlarla anlaşmalar akdetmeye; amacına harcayacağı gelirleri artırmak için para mevcutlarıyla veya vakfın mal varlığına dahil kıymetlerle bir şirkete katılmaya, katılma paylarına isabet eden temettü ve kar hissesinin sarfa;
Gayrimenkullerin intifa, sükna gibi mülkiyetten gayri ayni hakları kabule, bu hakları kullanmaya; mevcut veya vücut bulacak gelirleri ile kuracağı akdi münasebetler için, taşınır ve taşınmaz malların rehni dahil her türlü teminatlar, almaya, müteber bankaya kefaletlerini kabule; vakıf gayelerini geliştirmek amacı ile gereğinde ödünç para almaya, taşınır ve taşınmaz malları rehin göstermeye vesair taşınmaz iradesine vakıf gayesi ile ilgili iletim ve hizmet tesisleri kurmaya, işletmeye, okul, yurt, kreş gibi eğitim tesisleri kurmaya ve işletmeye her türlü kooperatif organize etmeye veya kurmaya, kurulmuş kooperatife üye olarak katılmaya, velhasıl vakfın amaçlarından birinin veya tamamının gerçekleştirilmesi için faydalı ve lüzumlu bir cümle teşebbüs, tasarruf, temellük ve sözleşmeleri işlemleri icraya yetkilidir.
Madde : 4) Eskişehir’den yetişenler vakfının merkez ikametgâhı Ankara’dır. Açık adresi Şehit Adem Yavuz Sokak No: 5/11 Kızılay/ANKARA’dır. Gerek görüldüğünde kanuni izinler alınmak şartı ile yetkili organ kararı ile yurtiçinde veya yurtdışında şube ve temsilcilikler açabilir.
Madde : 5) Vakıfta iki tür üyelik vardır.
a) Onur Üyeliği
b) Mensubiyet Üyeliği
Vakfa olan maddi ve manevi katkıları ile vakıf varlığına duydukları ilgiden dolayı Eskişehir’den yetişenlerin dışındaki gerçek ve tüzel kişiler vakıf onur üyesi olurlar. Bu üyelere kurucular kurulunun tam sayısının 2/3 oranındaki olumlu oyu ile kazanılır. Bu üyelik teklifi ilgili Mütevelli Heyetinin tam sayısının 2/3 olumlu oyu ile görüşülebileceği gibi Kurucular Kurulunun tam sayısının 2/5’inin teklifi ile de görüşülebilir. Çıkartmada aynı usulle olur.
Eskişehir’den yetişenlerin bulundukları bölgedeki Şubeye veya Merkez Şubeye bir üyenin teklifi ve Mütevelli Heyeti salt çoğunluğunun olumlu oyu ile oldukları üyeliktir. Bu mensuplardan üye olurken 5 gr. 22 ayar altın bedeli giriş aidatı olarak alınır. Daha sonra nakdi verebilecekleri teberrü ile yetinilir. Üyelikten çıkartılmalarında da ilgili Mütevelli Heyetinin salt çoğunluk çıkarma kararı esastır. Her iki üyelikte de ayrılma talebinin ilgili kurula intikali ile ayrılma gerçekleşmiş olur. Onur Kurulu üyeliği kayıt ve münasebetlerini Kurucular Kurulu adına o üyenin bölgesindeki Şube Mütevelli Heyeti yürütür.
Madde : 6) Vakıf mal varlığı sağlanan 250.000.000 (İKİYÜZELLİMİLYON) liralık kuruluş varlığı ile vakfa yapılacak bağışlardan ve kuracağı veya işletmesine katılacağı tesislerin gelirleriyle üyelerin vereceği aidat ve bağışlardan aktarılışlarla oluşur.
Madde : 7) Vakfa yapılan bağışlar şunlardır.
a)Vakfın mal varlığına eklenmek üzere veya amaca uygun olarak yapılana her türlü bağışlar.
b)Vakıf bağışları kabul edip etmemekte serbesttir. Vakfın varlığının sağlandığı gelirleri ile belirli bir amaca harcamak üzere yapılan bağışlar vakfın amacını gerçekleştirmek üzere harcanır.
Madde : 8) Vakıf organları şunlardır.
a) Kurucular Kurulu
b) Merkez Mütevelli Heyeti
c) Şube Mütevelli Heyeti
d) Temsilci
Madde : 9) Ad, soyad ve adresleri bu senedin sonunda yazılı bulunan gerçek kişiler Vakfın Kurucular Kurulunu oluştururlar. Bu kurul vakfın en yetkili organıdır.
On dokuz kişiden oluşan Kurucular Kurulundaki herhangi bir sebeple meydana gelen boşalmalar halinde geriye kalan üyelerin 2/3 çoğunluğu ile yeni üyeler seçilir.
Kurucular Kurulu vakfın vücut bulmasını müteakip bir ay içerisinde vakıf senedi sonundaki listede 1. sırada ismi yazılı üyenin çağrısı ile Ankara’da bu üyenin başkanlığında toplanarak vakıf faaliyetleri başlatır. Bu ilk toplantı şeklini kurul çoğunluğunun kararlaştıracağı biçimde seçim yaparak bir başkan ve bir genel sekreter seçerler.
Kurucular Kurulu Başkanı vakfın genel başkanı olup, dışarıya karşı vakfı temsil eder. Genel Başkan bulunmadığı zaman yerine Genel Sekreter vekalet eder.
Genel Sekreter seçildikten sonra Kurucular Kurulu içerisinden kendisine bir yardımcı seçer. Genel Sekreter Kurucular Kurulu ile Merkez ve Şube Mütevelli heyetleri ile Temsilciler arasındaki irtibatı temin eder. Kurucular Kurulunun Sekretaryasını yürütür. Genel Sekreter olamadığı zaman Yardımcısı vekalet eder.
Genel Başkan, Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcısı iki yıl için seçilirler, süresi dolanlar tekrar seçilebilirler.
Kurucular Kurulu yılda en az iki kere toplanır. Bu toplantılardan birisi yılın ilk üç ayında yapılarak merkez, şube ve temsilciliklerin geçmiş yılın faaliyet ve hesapları görüşülerek karara bağlanır. Bu toplantıda içinde bulunulan yılın bütçesi ve faaliyet tasarıları geçmiş yıl sonunda görüşülse de tekrar gözden geçirilebilir. Diğer toplantı ise yılın son üç ayı içerisinde yapılarak yeni yılın faaliyet taslakları ile tahmini bütçesi karara bağlanır. Kurucular Kurulu Başkanının çağrısı ile toplanır. Gerektiğinde bu iki toplantı dışında da toplanabilir. Toplantı günleri, yeri ve saati Genel Sekreterlikçe en az bir hafta önce üyelere bildirilir. İlk toplantının dışında toplantı şehri Vakıf Genel Başkanınca belirlenir.
Vakıf gayesine ve vakıf menfaatine aykırı hareket eden Kurucular Kurulu üyelerine veya üyesine Kurucular Kurulunun diğer üyelerinin 2/3 çoğunluk tasvibi ile ihtiyar veya geçici uzaklaştırabileceği gibi kesin ihraç yoluna da gidebilir. Verilen maddi zararın tazmin edilmesi ve zararlı hareketlerden doğan manevi tahribatın telafiye çalışılması halinde resmi makamlara başvurmaktan vazgeçilerek üyelik sürdürülür veya sona erdirilir.
Yukarıdaki hususlar Kurucular Kurulu Üyesi olmayan merkez ve şube mütevelli heyeti üyeleri ile temsilciler için Kurucular Kurulunun salt çoğunluğu ile alınır.
Merkez Şube Mütevelli Heyetleri ile Temsilciler Kurucular Kurulu Üyelerinden oluşacağı gibi kısmen veya tamamen diğer üyelerden de oluşabilir. Bu konudaki karar Kurucular Kurulunun salt çoğunluğu ile alınır.
Madde : 10) Vakıf merkezindeki faaliyet ve vakıf amacına yönelik diğer işlemleri yürütür. Kurucular Kurulunun kararına göre beş veya yedi kişiden oluşur. Kendi aralarından başkan, başkan yardımcısı, sekreter ve muhasip belirtirler. Diğer üye veya üyeler de heyet üyesi olarak görev yaparlar. Çalışmalarında Kurucular Kuruluna karşı sorumludurlar. Her yılın faaliyet ve hesapları görüşülüp karara bağlanırken, yeni çalışma döneminde çalışacaklarda yeniden belirlenir. Kurucular Kurulu gerek gördüğünde Merkez Mütevelli Heyetinin işlemlerini olağan üstü olarak görüşerek Görevleri belirleyebilir. Bu işlemlerde Kurucular Kurulunun salt çoğunluğunun toplantıda aynı yönde ifade beyanı esastır.
Madde : 11) Şube bölgesindeki faaliyet ve vakıf amacına yönelik diğer işlemleri yürütür. Kurucular kurulunca üç veya beş kişi olarak yapılacak talebe istinaden görevlendirilirler. Merkez Mütevelli Heyetindeki işlemeler burada da aynıdır. Üç kişilik heyetler başkan, sekreter ve muhasip olarak görev bölümü yaparlar. Beş kişilik heyetlerde görev bölümü başkan, başkan yardımcısı, sekreter, muhasip ve üye şeklindedir. Teşkil şekli ve diğer işlemler Merkez Mütevelli Heyetindekinin aynıdır.
Madde : 12) Kurucular Kurulunca görevlendirilecek bir üye Mütevelli Heyetinin yaptığı işlemleri tek başına yürütür. Görevlendirme ve diğer işlemleri Mütevelli Heyetinde olduğu gibidir.
Madde : 13) Vakıftaki toplantılarda bir üye yazılı vekalet üzerinde ancak bir başka üyeyi temsil eder. Daha fazla temsil geçersizdir.