BURS YÖNERGESİ
Madde 1: Amaç
Bu yönerge, Eskişehir Mezunları ve Eskişehir’den Yetişenler Vakfı tarafından vakfın sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde, Yüksek Öğrenim kurumlarında okuyan, başta yetim, şehit ve gazi yakını öğrenciler olmak üzere maddi desteğe ihtiyacı olan ve öğrenimlerini sürdürmeleri için aile desteği yetersiz olan öğrencilere destek olmak amacıyla verilecek bursların ilgili kapsam, koşul ve uygulama esaslarını düzenlemektedir.
Madde 2: Bursun Kapsamı
Eskişehir Mezunları ve Eskişehir’den yetişenler Vakfı tarafından sağlanan karşılıksız burs desteği; yüksek öğrenim kurumlarından bursiyerin kayıtlı olduğu öğrenim programının normal öğrenim süresi kadardır. Hazırlık sınıfında eğitim gören öğrencilerin burs sürelerine 1 yıl eklenir. Gerekli görülmesi durumunda Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine de burs verilecektir.
Madde 3: Bursa Aday Olma Koşulları
Eskişehir Mezunları ve Eskişehir’den yetişenler Vakfı Burslarına aday olabilmek için öğrencinin;
Üniversitede örgün eğitim görüyor olması gereklidir.
Eskişehir’deki bir okulda öğrenim görmüş olması, Eskişehir’deki bir üniversitede örgün eğitim görüyor olması veya ailesinin Eskişehir’de ikamet ediyor olması gereklidir.
Vakıf bursuna aday olabilmek için öğrencinin maddi durumunun yetersiz olması gerekir. Bunun için ailesinin ve kendinin mal varlığını ve gelir durumunu belgelendirmekle yükümlüdür.
Bursiyer adaylarında başarılı olma not ortalaması 2,00 ve üzeri olma şartı aranmaktadır.
Bursiyer adaylarının T.C. vatandaşı olma şartı bulunmaktadır.**
Bursiyer adayının başvuru yaptığı tarihte 25 yaşını geçmemiş olması gerekmektedir.
Uzaktan veya yakından yapılacak seminer programlarına katılmak.
Bu koşullara uymayan başvurular dikkate alınmayacaktır.
**Türk Cumhuriyetleri öğrencileri için bu şart aranmamaktadır.
Madde 4: Burs Başvuru Dönemi
Burs başvuruları, YKS yerleştirme sonuçlarının açıklandığı gün ile Eylül ayının son iş günü arasında yapılabilir. Bu tarihler dışındaki başvurular kabul edilmeyecektir.
Madde 5: Seçim
Burs başvurusu yapan adayların dolduracağı Burs Başvuru Bilgi Formuna göre burs kontenjan, tutar, süre ve koşulları Merkez Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.
Madde 6: Ödenecek Burs Miktarı
Burstan yararlanan öğrencilere o öğrenim yılında her ay ne miktarda karşılıksız burs verileceği Merkez Mütevelli Heyetince kararlaştırılır.
Madde 7. Burs Süresi
1. Burs süresi, bursiyerin kayıtlı olduğu öğrenim programının normal öğrenim süresi kadardır. Hazırlık sınıfında eğitim gören öğrencilerin burs sürelerine 1 yıl eklenir.
2. Vakıf bursları 9 ay süreyle tam, okulların tatil olduğu dönemde 1/2 tutarında verilir.
3. Bursiyerlerin eğitimlerinin son yılında, mezuniyet ayı olan haziran ayından sonra ödeme yapılmaz.
4. Burs veren sağlamış olduğu bursu herhangi bir gerekçe göstermeden sonlandıracağı gibi bursiyer seçme koşullarını ve burs verme koşullarını, miktarını, süresini dilediği şekilde belirleme ve değiştirme hakkına sahiptir.
Madde 8. Burs Devamlılığı ve Kesilmesi
1. Her öğretim yılında, öğrencilerin başarı durumları öğrenciler tarafından vakfa bildirilir. Bursiyerlerden beklenen başarı kriteri sağlandığı sürece bursları devam eder.
2. Aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçı tespit edilen öğrencilerin bursları kesilir.
Yanlış bilgi vermesi veya beyanda bulunması,
Yıllık not ortalamasının (transkript ortalaması) 4’lük sistemde 2.0’ın altında (ya da muadili) olması veya önceki dönemlerden başarısız dersinin bulunması.
Vakıf yönetimi tarafından istenilen bilgi ve belgelerin zamanında iletmemesi,
Vakıf tarafından dönemsel talep edilen transkript ve gerekli diğer dokümanlara ilişkin bilgilendirmeyi veya sistem güncellemelerini zamanında yapmaması,
Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
Öğrencinin disiplin cezası almış olması,
Kesin hükümle mahkûm olması,
Başka bir kurumdan veya kişi(ler)den aylık nakit yardımı şeklinde burs alan öğrencilerin (Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınan öğrenim kredisi ve burs hariç) tespiti halinde burs komisyonu tarafından burs tamamen kesilir ve tekrar burs alabilme hakkını kaybeder.
Yürürlülük
Bu yönetmelikte herhangi bir nedenle yer almamış bir durum ortaya çıktığında, Merkez Mütevelli Heyetinin alacağı karar uygulanır.
Vicdani Yükümlülük
Vakıf bursları karşılıksızdır, yine vakıf bursları bursiyere herhangi bir maddi sorumluluk ve külfet yükleme amacı taşımadığı gibi bursiyeri böyle bir sorumluluk altına da sokmamaktadır. Ancak öğrenimini tamamlayan her vakıf bursiyeri, iş hayatına atıldıktan sonra, maddi imkanı doğrultusunda kendi gibi bir öğrenciye destek vermekle vicdanen sorumludur.
Sosyal Faaliyet, Tanıtım ve Mezunların Takibi
Bursiyerler ile toplantı düzenlenerek bursiyerlerin birbirleriyle ve Vakıf İdarecileri ile tanışmaları sağlanır.
Bursiyerlerin Vakıf ile sosyal ilişkiler kurmaya dair istekleri teşvik ve takdir edilir. Böylece, öğrencilerin Vakfı sadece para ödeyen değil, kendilerinin tüm gelişmeleri ile ilgilenen ve destek veren bir kurum olarak tanımaları amaçlanır.
Mezun olan burs alan öğrenciler ile kendi rızası ve isteği dahilinde iletişim devam ettirilerek dayanışmanın sürdürülmesi amaçlanır.
Diğer Hükümler:
1- Bu yönetmelikte herhangi bir nedenle yer almamış bir durum ortaya çıktığında, Merkez Mütevelli Heyetinin alacağı karar uygulanır. (Bu yönergede kapsanmayan konular hakkında yapılacak işlemler Merkez Mütevelli Heyetinin yetkisindedir)
2-Yukarıda kapsam ve içeriği belirlenen burs yönetmeliğini; burs veren kurum olan Eskişehir Mezunları ve Eskişehir’den yetişenler Vakfı Mütevelli Heyeti dilediği zaman ve dilediği şekilde değiştirme hakkına sahiptir.
Burs başvurusu formu için tıklayınız.